ContactProgramari Telefon: 0735 520 434

Te afli aici:

HipoMedGastroscopie
Gastroscopie

Ce este gastroscopia?

 

 

Esofago-gastro-duodenoscopia este una dintre cele mai importante, precise şi utile investigaţii din gastroenterologie. Pe baza ei se pune diagnosticul corect şi implicit se alege tratamentul optim în numeroase boli ale tubului digestiv superior, inclusiv în cancere de esofag şi stomac care pot fi descoperite precoce, atunci când este posibil tratamentul eficace şi într-o astfel de situaţie. Din acest motiv, chiar dacă explorarea este puţin dezagreabilă, ea vă poate salva viaţa în numeroase cazuri.

Este periculoasa sau dureroasa tehnica ?

 

 

Esofago-gastro-duodenoscopia nu este periculoasă şi nici dureroasă, dar provoacă greaţă în momentul introducerii endoscopului în faringe. Pentru ameliorarea acestei senzaţii este necesar ca pacientul să respire adânc pe nas. Din această cauză explorarea va fi greu suportată sau chiar imposibilă la persoanele care nu pot respira pe nas.

Ce trebuie sa fac in cursul investigatiei ?

 

 

 

Endoscopia durează aproximativ 15 minute. Pentru o vizualizare optimă şi mai ales pentru scurtarea acestui timp este foarte important ca pacientul să respecte indicaţiile examinatorului.
În timpul endoscopiei trebuie ca pacientul să nu-şi înghită saliva ci să o lase să curgă în tăviţa pusă la dispoziţie.

Sa las medicul sa-mi recolteze biopsie ?

 

 

 

Biopsia este absolut necesară în foarte multe situaţii clinice pentru precizarea diagnosticului.
Credinţa laică precum că biopsia predispune la cancer este total greşită. Ea poate fi explicată prin aceea că orice suspiciune de tumoră trebuie confirmată prin biopsie astfel că bolnavii cu cancer sau anturajul acestora leagă apariţia bolii de recoltarea biopsiei. În realitate cancerul evolua dinainte de investigaţie!

La ce trebuie sa ma astept dupa endoscopie ?

 

 

 

 

Timp de o oră după examinare este recomandabil, dar nu obligatoriu, ca persoana investigată să evite hrana şi orice băutură deoarece faringele este sub efectul anesteziei locale şi există riscul aspiraţiei hranei şi lichidelor în căile aeriene.
Uneori este posibil ca după investigaţie să existe dureri la înghiţire pe o perioadă variabilă, de la câteva ore la 1-2 zile.